dinsdag 22 november 2016

Haagse Markt overkapt met zonnepanelen

De wens voor een overkapping (droogloop) van de Haagse Markt bestaat al 30 jaar bij de ondernemers van de Haagse Markt. De voormalige kraamexploitant, Marktbedrijf T. Post en Zonen B.V. en de Stichting Haagse Markt Herman Costerstraat zijn voor de ondernemers gaan sparen om deze wens te realiseren. 
Haagse Markt overdekt


In het geld dat de kraamexploitant ophaalde bij de ondernemers op de Haagse Markt zat een klein deel voor het sparen voor de droogloop. Dit werd door de kraamexploitant afgedragen aan de Stichting Haagse Markt Herman Costerstraat.

Door het plaatsen van een droogloop hebben de weersinvloeden geen invloed meer op het verblijf op de Haagse Markt. De droogloop dient als een paraplu bij de regen en als parasol bij hevige zon. Dit zal meer consumenten aantrekken die de Haagse Markt (langer) gaan bezoeken.

Om marktbeleving voor de bezoekers en de ondernemers te behouden is het streven naar een zo open mogelijk karakter van de overkapping.

Tijdens de planning en het ontwerp van de herinrichting van de Haagse Markt is er op verzoek van de Stichting Haagse Markt Herman Costerstraat rekening gehouden met de wens voor een droogloop. De huidige constructie van de Haagse Markt is dus voorbereid op een overkapping (droogloop).
Tot op heden is er één plan voor een droogloop ingediend en door de welstandscommissie afgekeurd wegens het openstaande karakter van de markt waar eerder vergunning voor was verleend door de welstandcommissie.

Op dit moment is de Stichting Haagse Markt Herman Costerstraat met de nieuwe belangenvereniging Nieuw Koopmans Belang voorbereidingen aan het treffen voor een tweede aanvraag. Dit keer heeft de aanvraag echter een duurzame toevoeging, de droogloop van de Haagse Markt wordt voorzien van zonnepanelen om zo de eerste energie neutrale markt van de wereld te worden. Naast het opwekken van stroom voor de markt hebben de zonnepanelen ook het doel om nog ruim twee en half miljoen kilowattuur aan duurzame energie op te leveren voor het energienet.

De overkapping zal een meter boven het dak geheel open blijven en zal voorzien worden van semi transparante zonnepanelen. Ook op de daken van de units zullen zonnepanelen komen. De overkapping zal via een computer gestuurd hydraulisch systeem traploos open en dicht gaan. De zonnepanelen staan altijd open. Bij te hoge windsnelheden en/of regen sluit de overkapping.

Zie de impressies voor de beeldvorming van het mooie duurzaamheidsproject in Gemeente Den Haag:

Dak dicht

Dak open

Dak open

Geen opmerkingen:

Een reactie posten